čtvrtek 7. března 2013

Oblékněte se do konopí!

Konopí je rostlina s všestraným využitím. Důležitou roli hraji i jako textilní plodina. Z konopných vláken se vyráběli a vyrábějí provazy, plachty pro plachetnice, malířská plátna a také odolné oblečení. Mezi klíčové vlastnosti konopného vlákna patří měkkost, odolnost a schopnost zahřát.

Nezničitelné jeansy

Jeansy se staly oblíbeným typem kalhot. První jeansy ušil  Levi Strauss právě z konopí. Tyto jeansy ovšem nebyly určeny jako vycházkové, či rekreační oblečení, ale byly to pracovní kalhoty pro zlatokopy. Jeansy proto musely vydržet lezení po kolenou, vlhkost a další nepříjemnosti spojené s těžbou.
V důsledku intenzivního pěstování bavlny a nástupu umělých vláken byly konopné jeansy vytlačeny, ale díky jejich vysoké odolnosti se opět stává konopná móda trendem v oblékaní nejen mladých lidí.

Výhody oblečení z konopí

Konopí je 100% přírodní materiál. Konopné vlákno neobsahuje žádné dráždivé látky a proto je vhodné i pro alergiky. Konopné vlákno obsahuje vyšší množství kyslíku, který zabraňuje množení anaerobních bakterií a působí antisepticky. Navíc má konopné vlákno vysokou savost a proto účinně odvádí pot. Dalším pozitivem tohoto vlákna je vysoká odolnost vůči teplotám, vysoká pevnost a trvanlivost při zachování jemnosti textílie. V neposlední řadě oceníme absenci bílkovin v konopném vláknu díky čemuž konopný textil nenapadají moly. 


Žádné komentáře:

Okomentovat